Program våren 2018

Ladda ner programblad


Tisdag 16 januari kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 


SOPHISTICATED
LADIES

FEAT. CHRISTINA DAHL

 

En konsert med Sophisticated Ladies och Christina Dahl är en mycket speciell upplevelse. Allvar, humor, engagemang och musikalisk briljans är centrala element i en musikalisk resa, som lockar fram både leenden och vemodiga känslor. Sophisticated Ladies är inte bara musiker som spelar i ett band. Samarbetet präglas av deras livslånga vänskap där de gemensamt utforskar musikens olika möjligheter. Tillsammans med Christina Dahl levereras en god cocktail med olika typer av musik som består både av jazzstandards och egna originalkompositioner. Det musikaliska materialet – oavsett om det rör sig om Ellington, Abdullah Ibrahim, spirituals, danska sånger eller egna kompositioner – behandlas både kraftfullt och lyhört. I Sophisticated Ladies spelar Marie Louise Schmidt piano, Helle Marstrand spelar kontrabas och Benita Haastrup spelar slagverk. Med på scenen finns i denna konstellation Christina Dahl med sin saxofon.

(Medarr.: Studiefrämjandet)
 
Entré: 225:- / medlem 175:-
 


Tisdag 6 februari kl 19.30

Blå salongen, Kulturhuset

 
The Bones

Musikerna i ”The Bones” har sina rötter i Hässleholm eller i Hässleholms kommun. Namnet syftar på tromboner och då är det inte svårt att räkna ut vilka musiker det återigen är som återvänder till jazzklubben i trombonstaden. Det rör sig om våra egna utlokaliserade storheter Vincent Nilsson, Ola Åkerman, Ola Nordqvist och Björn Hängsel. Dessa fyra
har tillsammans en rutin som överglänser det mesta. Supergruppen kommer under kvällen att varva egna kompositioner med standards i en kavalkad av musik i trombonens tecken. Vi kan utlova en spelglädje på hög nivå och en innerlighet i varje ton som briserar i Blå salongens väl avvägda ljudkuliss. Musikerna i The Bones är Vincent Nilsson (tb), Ola Åkerman (tb), Ola Nordqvist (tb), Björn Hängsel (btb), Jesse Emmoth (p), Mats Ingvarsson (b) samt Jimmie Emmoth (dr).

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:-
 


Tisdag 27 februari kl 19.30

Röda salongen, Kulturhuset

 
PETER ASPLUND &
ISABELLA LUNDGREN MED XLBB

Vilken kväll detta blir! Svängig storbandsmusik med lokal anknytning exponeras tillsammans med en av Sveriges bästa trumpetare och med en av Sveriges bästa jazzsångerskor. Det är en kombination som det förutsättningslöst kommer att slå gnistor om. Både Peter och Isabella har hyllats för sin musik och recensenterna har inte haft några problem att hitta superlativer i sina recensioner. Asplund ochLundgren har nominerats flera gånger i olika sammanhang och fått flera utmärkelser för sin musik och sina album. Det blir en magisk kväll, ”Something to live for”, där XL Big Band med
sedvanlig briljans bildar stommen och ryggraden i den musikaliska fernissan.
XL Big Band bildades i Kristianstad 1980 och har sedan dess utvecklats till att bli ett semiprofessionellt band och de har spelat med både inhemska och internationella storheter. Konstnärlig ledare för
XL Big Band är Claus Sörensen.

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 275:-/medlem 225:-
 


Lördag 10 mars kl 13-17

Markan

 
JAZZFESTIVAL - UNG JAZZ

I år är det 18 år i rad som jazzfestivalen Ung Jazz anordnas. Festivalen genomförs för jazzintresserade ungdomar.
Kulturskolans storband ”HUBB” – Hässleholms Unga Big Band
spelar under ledning av Tobias Sandén. Under festivalen kommer även band från olika folkhögskolor att framföra sin musik, möjligtvis också med vokala inslag.

Fri entré
 


Tisdag 20 mars kl 19.00

Vita salongen, Kulturhuset

 
ÅRSMÖTE

I samband med årsmötet kommer jazzkrönikören i Norra Skåne, Jan Olsson, att kåsera kring och berätta om Bengt Hallberg som är en av våra mest folkkära jazzartister i Sverige.

 


Tisdag 3 april kl 19.30

 Blå salongen, Kulturhuset

 
KARIN HAMMAR FAB 4

Jazzklubben gästas återigen av trombonisten Karin Hammar. Hon anses vara den idealiska svenska jazzmusikern då hon spelar både med de främsta storbanden såväl som i egna olika gruppkonstellationer. Hon har frilansat sedan 1997 och turnerat över strängt taget hela världen. Karin har gjort inspelningar med internationella jazzstjärnor och spelat med en rad storband. Karin Hammar Fab 4 har funnits sedan 2014 och i februari 2016 släpptes gruppens första CD ”Imprints”, vilken har hyllats av enig kritikerkår i landet. Inte minst Max Schultz är en ”harmonisk generator” med sin gitarr oavsett om det är blues eller bossa nova som framförs. Gruppens musik präglas av lyhördhet, lekfullhet och ett oforcerat sväng som är fast förankrat i den melodiösa jazzen. I Fab 4 spelar Karin Hammar (tb, comp), Max Schultz (g), Niklas Fernqvist (b) samt Fredrik Rundqvist (dr).
 
(Bildfotograf är Michael McCarthy Kellerman)

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:-
 


Tisdag 24 april kl 19.30

 Blå salongen, Kulturhuset

 
ELLEN ANDERSSON QUARTET
FEAT. KLAS LINDQUIST

En ny världsstjärna har fötts! Ellen Andersson och hennes kvartett har uppmärksammats med högsta betyg och de allra finaste omdömen, såväl innanför som utanför Sveriges gränser. Den hyllade unga supergruppen, Ellen Andersson Quartet, släppte i september 2016 sitt debutalbum och reaktionerna lät inte vänta på sig. Albumet blev direkt en av september månads tio bästa skivreleaser i Europa och det belönades senare med Orkesterjournalens pris Gyllene skivan förra året. Med flera utsålda konserter i bagaget är det inget annat än en framgångssaga. Ellen Andersson har en av de mest särpräglade jazzrösterna i Sverige just nu. Med utgångspunkt i den amerikanska standardrepertoaren låter Ellen Andersson Quartet tradition möta nutid i personliga och nytänkande arrangemang. Kvartetten består av Ellen Andersson (sång), Anton Forsberg (g), Hannes Jonsson (kb) samt Sebastian Brydniak (dr). Klas Lindquist medverkar med sin saxofon under kvällens konsert.

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:-
 


Tisdag 8 maj kl 19.30

 Blå salongen, Kulturhuset

 
BÖRGE LINDGREN QUINTET

Med Börge Lindgrens quintet blir det orgeljazz på jazzklubben.
Börge Lindgren är en musikalisk mångsysslare som varit med i många år och i många olika sammanhang. Dansorkestern ”Börge Lindgrens orkester” kunde när det begav sig ståta med landets bredaste repertoar, allt från wienervals till pubrock. Som husband var ”Börge Lindgrens trio” i många år på resande fot med Viking Lines kryssningsbåtar. Orgeljazzgruppen “Lindgren Grinders” gjorde svängiga jazzkonserter med tonvikten på Börges hammondorgel. Han var medlem i bandet “EMS” som spelade symfonisk rock där hans hammondorgel fick stort utrymme. Då och då vikarierar han också på kyrkorgel vid olika evenemang och han har länge varit hammondorganist i Västerås bästa gospelkör “Body & Soul“. Förutom Börge Lindgren (orgel, arr) är gruppmedlemmarna Fredrik Lindgren (så, tp, flh, tb), Rickard Sandström (g), Kent Olandersson (b) samt Johan Hultman (dr).

Medarr.: Studiefrämjandet

Entré: 225:-/medlem 175:-